Parhaat vinkit valokuvausuran rakentamiseen Instagramissa

Nykypäivän valokuvaus on hyvin erilaista verrattuna siihen, mitä valokuvaus on ollut muutama vuosikymmen sitten. Siinä missä aiemmin valokuvia otettiin fyysisinä kopioina harkiten ja pitkään mallaillen, saa nykyään valokuvia räpsittyä tuhansia päivässä. Lisäksi valokuvaamisen hintalappu on pienentynyt rajusti digitaalisen aikakauden myötä.

Digitaalisen ajan valokuvaus ja sosiaalisen median rooli

Runsaasti kasvanut käyttäjäkunta ei suinkaan pienennä valokuvien arvoa taiteenlajina, tai estä uusia ihmisiä aloittamasta valokuvausta harrastuksena tai elinkeinona. Digitaalisen ajan valokuvaajalla on kuitenkin todella monia haasteita, mikäli haikailee nimeä ja vakituista ammattia valokuvauksesta – erottautuminen suuren massan seasta on haastavaa ja tärkeää samaan aikaan.

Nykyaikana upeita kuvia tulee jokaisen sosiaalista mediaa käyttävän verkkokalvoille päivittäin, ja alitajuisesti rima upeudelle kasvaa päivittäin. Instagram on erityinen visuaalisuuden kehto nykypäivänä, ja monet valokuvaajat jakavat töitään nimenomaan Instagramin kautta. Miten Instagramia kannattaa hyödyntää valokuvauksessa? Lue tästä artikkelista vinkit aiheeseen.

1. Ammatilliseen kasvuun Instagramin kautta

Kuten aiemmin sanottu, Instagram on monelle ammattivalokuvaajalle tärkeä paikka oman ammattitaidon esittelyyn. Esimerkiksi Suomen oma nuori ammattilainen luontovalokuvauksen saralla, Konsta Punkka, nousi nimenomaan Instagramin kautta maailmanlaajuiseen suosioon upeiden otostensa kanssa.

Jotta saat Instagramista kaiken tehon irti ja saavutat oikean, maksavan asiakkaan, tulee sinun kärsivällisesti rakentaa tilistäsi oman näköisesi. Sosiaalisen median kautta rakennettu imago vaatii päivittäistä työtä, aikaa ja kärsivällisyyttä. Toisaalta kaiken työn kruunaa se, kun yksi onnenpotku tapahtuu – joidenkin kohdalla se voi olla esimerkiksi että joku merkittävä taho jakaa kuvasi omalle tililleen. Ennen sitä, sinun on esimerkiksi:

  • seurattava oikeita tilejä
  • oltava aktiivinen kommentoija ja tykkäilijä
  • käytettävä ja seurattava oikeita hashtageja eli aihetunnisteita
  • oltava päivittäin aktiivinen.

Jos haluat perustaa esimerkiksi oman toiminimen tai yrityksen, pohdi Qred yrityslainan ottamista ammattimaisen kaluston hankkimiseksi. Hyvä kalusto tuo varmaa otetta kohti ammattilaisuutta.

2. Hyödynnä kaunista lähialuettasi – Suomen luonto valokuvissa

Katsellessaan toinen toistaan upeampia kuvia erilaisista eksoottisista kohteista, on helppo unohtaa se, miten eksoottisessa maassa asumme itse. Melkein jokaisen ihmisen takapihalta pääsee kauniiseen luontoon, ainakin puiston muodossa. Suomi on kaunis ja upea maa, josta otetuilla valokuvilla pääsee Instagramin maailmassa pitkälle.

Jos kuitenkin kaipaat inspiraatiota muualta kuin omalta takapihaltasi, vuokraa vaikka mökki ja lähde hieman pidemmälle. Vuokramökiltä käsin on helppo ottaa kuvia ja tehdä pieniä päiväreissuja kauniisiin kohteisiin, kuten tuntureille ja kansallispuistoihin. Lisäksi kartutat taitojasi luonnonläheiseen olemiseen – erityisesti luontokuvat pärjäävät Instagramissa mainiosti, jolloin luontokuvien jakaminen on ammatillisessa mielessä fiksu idea.

3. Editoitu kuva ei ole häpeä – opi rajasi

Digitaalinen aikakausi on tuonut kuviin myös toisen uuden ulottuvuuden: lähes rajattomat mahdollisuudet editoida kuvia, ja muokata niistä toinen toistaan uskomattomampia luomuksia. Editointi jakaa mielipiteitä ihmisten keskuudessa.Vanhan kannan valokuvaajat arvostavat tekniikan ja kameran sekä valon ja varjon leikin tuntemusta, kun taas modernimmat valokuvaajat pitävät digitaalista editointia yhtenä rutiinina ja välivaiheena ennen lopullista teosta.

Editointia ei todellakaan tule hävetä – se kuuluu nykyaikaisen valokuvauksen prosessiin, erityisesti Instagramin kautta ponnistellessa. Käytä editointiin laadukkaita ohjelmia ja hyvää makua – Instagramin omat editointimahdollisuudetkin ovat erinomaiset varsinkin aloittelevalle kuvaajalle. Jos olet epävarma editoinnin kanssa, muista, että överiksi ei kannata vetää, sillä se saattaa loitontaa yleisöäsi kauemmas valokuvataiteestasi.