Miksi valokuvaaja on maailman paras ammatti?

Valokuvaajan ammatti saattaa tietämättömästä kuulostaa helpolta. Räpsäise otos ja pyydä siitä rahaa. Näin yksinkertaista? Ei todellakaan. Ne jotka tietävät valokuvaamisesta hieman enemmän ovat varmasti tietoisia siitä, että valokuvaaminen on kaikkea muuta kuin pelkkää kuvien räpsimistä. Se on taiteen muoto. Eikö olisikin mukava tehdä töitä sellaisen asian parissa, jota rakastat?

Valokuvaajan ammatti tarjoaa vapautta

Moni taiteesta pitävä haaveilee varmasti valokuvaajan urasta. Ura valokuvaajayrittäjänä kuulostaa lähes unelmalta. Voit itse päättää työaikasi ja toimenkuvasi ja saat pitää kaiken mitä tienaat. Monelle juuri vapaus on yrittäjyydessä se paras ja houkuttelevin asia, joka saa jättämään tylsän ja turvallisen leipätyön ja vaihtamaan sen yrittäjyyden vuoristorataan. Suurimpana stopparina puolestaan toimii usein pelko taloudellisesta pärjäämisestä. Mitä jos en tienaa tarpeeksi? Tai mitä jos en saa asiakkaita?

Valokuvaajan ura opettaa taloudellisuutta

Varsinkin alussa on tavallista, että yrittäjä kokee jonkinasteista taloudellista epävarmuutta ja että tulojen saanti saattaa stressata. Ajan myötä yrittäjä oppii, että joinakin kuukausina tuloja tulee enemmän, toisina huomattavasti vähemmän. Kaava toistaa usein itseään, ja jotkut kuukaudet ovat luonnostaan vilkkaampia kuin toiset. Esimerkiksi häät, ylioppilasjuhlat ja rippijuhlat ajoittuvat Suomessa usein kesään, joten tuolloin valokuvaajan kalenteri on usein aivan täynnä. Kesän tuloista onkin kannattavaa laittaa sivuun huonompia kuukausia varten, jotta laskut saadaan maksettua ajallaan joka kuukausi. Alussa voi toki käydä niin, että säästöjä ei vielä ole edellisiltä kuukausilta päässyt kertymään, ja apua voi joutua hakemaan ulkopuolisilta tahoilta. Esimerkiksi Sambla Soumi tarjoaa nopeat pikalainat tilillesi hetkessä ja pelastaa sinut pinteestä silloin, kun apua tarvitaan.

Valokuvaajana pääset ikuistamaan tärkeitä hetkiä

Olennainen osa valokuvaajan työtä on tietenkin asiakaspalvelu ja ihmisten kanssa työskentely. Se onkin yksi tämän ammatin parhaista puolista. Pääset ikuistamaan ihmisten elämän ikimuistoisimpia hetkiä ja tarjoat heille kauniin muiston päivästä ammattimaisten kuvien muodossa. Oli kyseessä sitten studiossa otettu vastasyntyneen lapsen kuva tai kauniissa suomalaisessa miljöössä napattu hääpotretti, vaatii hyvän kuvan ottaminen aina ammattitaitoa, jotta tunnelma saadaan ikuistettua parhaalla mahdollisella tavalla. Nykyään moni uskoo olevansa ammattikuvaaja vain siksi, että omistaa älypuhelimen ja voi räpsiä otoksia koska tahansa. Jotkut jopa yrittävät karsia esimerkiksi häiden kustannuksia niin, etteivät palkkaa kuvaajaa ollenkaan, vaan pyytävät vieraita kuvaamaan kännyköillään. Usein tämän seurauksena on kuitenkin pettymys ja myöhemmin kaduttaa, sillä jälki on usein jotain aivan muuta, kuin mitä ammattimainen valokuvaaja oisi pystynyt tarjoamaan.

Valokuvaajana saat itse päättää työstäsi

Kun teet töitä valokuvausyrittäjänä, olet täysin omillasi. Itsenäisenä yrittäjän saat myös päättää, minkälaisiin kuviin haluat keskittyä. Tämä vaihtelee suuresti eri valokuvaajien välillä: toiset haluavat kuvata luontokuvia, jotkut matkaavat ympäri maailmaa kuvaamassa nähtävyyksiä kun taas toiset haluavat taltioida elämän tärkeimpiä hetkiä kuviin. Ammattikuvaajana sinun ei todellakaan tarvitse tehdä kaikkea tätä, vaan on varsin yleistä, että valokuvaaja keskittyy lähinnä yhteen osa-alueeseen ja hioo osaamisensa ja maineensa huippuun sen saralla. Monille valokuvaajille esimerkiksi pelkkien häiden kuvaaminen riittää elannoksi, ja näiden kuvaajien varauskalenterit saattavat olla täynnä vuosiksi eteenpäin. Kuinka hienoa olisikaan olla niin kuuluisa valokuvaaja?