Ikuista nykyhetki – mukaasi elämän varrelle

Mikä onkaan sen hienompi taito kuin valokuvaus? Valokuvat kulkevat parhaimmillaan ihmisten mukana helposti paikasta toiseen. Rakkaista valokuvista ei haluta milloinkaan luopua, sillä monesti ne palauttavat mieleen ne elämän parhaat hetket.

Valokuvat voivat myös toimia inspiraation lähteinä esimerkiksi runojen kirjoittamiseen tai taulujen maalaukseen. Mietipä taitavien taidemaalarien luomia tauluja, joissa saattaa esiintyä jokin aikansa merkkihenkilö. Taulussa oleva henkilö saattaa olla täsmälleen samanlainen kuin hän oli oikeassa elämässäkin, joten miten niin tarkka maalaus onkaan tehty? Vaihtoehtoja on ainakin kaksi, eli henkilö on ollut paikalla taidemaalarin mallina tai maalaus on todellinen valokuvasta laadittu taideteos. Usein on juuri niin.

Oman lemmikin touhujen kuvaaminen on monille lemmikin omistajalle todella tärkeää. Lemmikki leikkii, ui, nukkuu, juoksee vastaan tai ruokailee. Ruokaillessaan lemmikki on usein hyvin keskittynyt; varsinkin silloin, kun ruoka on todella maukasta. Monipuoliset ruoat jokaisen koiran tai kissan makuun tarjoaa Zoo.fi -verkkokauppa. Hemmottele siis lemmikkiäsi hyvällä ruoalla, lemmikkien hoitotuotteilla tai lemmikkipedin avulla. Koirille, kissoille, linnuille ja kultakaloille parhaat tuotteet toimittaa netissä Zoo.fi, joka on avoinna vuorokauden ympäri. Mukavia kuvauspalkkioita koko kauppa täynnä – mielellään valokuvissa poseeraavalle tärkeälle lemmikille.

Kuvankäsittelyä, valaistusta ja hämäräkuvausta

Edellä olevat sellaisia taitoja, joita opetetaan aloittelevalle tai jo pitkään valokuvausta harrastaneelle henkilölle valokuvauskursseilla. Muita tärkeitä taitoja hyvässä valokuvaamisessa ovat muun muassa sommitteluun ja perspektiiviin panostaminen laadukkaiden kuvien saamiseksi, valonlähteen etäisyys ja mitä salamakuvauksessa pitää ottaa huomioon sekä tietenkin erilaiset käytössä olevat kuvaustyylit. Tutkitaanpa seuraavaksi toisistaan poikkeavia valokuvaustyylejä, joita jokainen voi soveltaa käytäntöön oman mielensä mukaisesti.

Kuvaa hetkiä ja tilanteita – huomenna ne ovat historiaa

Jokainen elämän sekunti tai minuutti, pieni tai suuri hetki, on koettavissa uudelleen ainoastaan oman muistikategorian tai valokuvien avulla. Valokuvaus on taidetta, jota luotiin jo silloin, kun isoisä tai -äiti laatikkokameran osti. Laatikkokameralla otetut valokuvat heijastettiin seinälle tai muulle tasaiselle pinnalle. Ensimmäinen painettu valokuva syntyi vuonna 1826 ja sen jälkeen Kodak kehitti 1880-luvulla kameran, jonka avulla voitiin ottaa jopa 100 kuvaa. Kameraan kuului joustavat rullat. Mentiin taas kehityksessä eteenpäin ja Nikon kehitti 1950-luvulla koko ammattivalokuvauksen kerralla mullistaneen “järkkärin”, eli järjestelmäkameran. Huomattiin, että lähes kaikkea voi kuvata erilaisten valokuvaustyylien avulla. Kyseisiä kuvia voidaan nykyään helposti muokata tietokoneella jälkeenpäin kuvankäsittelyohjelmien avulla.

Kiehtovia valokuvauslajeja

 • Abstraktikuvaus
 • Maisemakuvaus
 • Arkkitehtoninen kuvaus
 • Elämäntapa
 • Vastasyntyneet
 • Villieläimet
 • Makro- ja antennikuvaus
 • Tapahtuma- ja Timelapsekuvaus
 • Streetkuvaus
 • Muotikuvaus
 • Vedenalainen kuvaus

Huolla kamera säännöllisesti

Muistathan, että parhaat kuvat syntyvät ehjällä, siistillä ja säännöllisesti huolletulla kameralla. Kameran voit huoltaa itse tai mikä vielä parempaa, käyttämällä asiantuntevan kameraliikkeen palveluja. Valokuvaus on rikkaus, jonka jokainen voi elämässään hallita. Opettele sinäkin valokuvauksen jalo taito!