Näin otat hyvän valokuvan: vinkit onnistuneen otoksen ottamiseen

Nykyään järjestelmäkameroita on helposti saatavilla eivätkä hinnatkaan huimaa päätä. Siksi lähes kuka vain voi päättää ryhtyä valokuvaajaksi tuosta vain – kannattaa kuitenkin muistaa, että onnistunut otos ei ole vain mikä tahansa kuva – se on taidetta, joka vangitsee katseen ja tekee vaikutuksen katsojaan. Oletko koskaan miettinyt, mikä tekee kuvasta ammattimaisen ja miten otoksesta saa henkeäsalpaavan? Loppujen lopuksi hyvän otoksen ottamiseen ei tarvitse muistaa kovin montaa asiaa – muutaman pointin muistaminen riittää hyvin. Kun muistaa tärkeimmät perusasiat, onnistuu hyvien kuvien ottaminen kerta toisensa jälkeen. Oletko jo tietoinen valokuvauksen tärkeimmistä säännöistä? Tässä artikkelissa on listattu muutama perussääntö ja nippelitieto valokuvaukseen liittyen.

1. Mieti tausta tarkkaan – yksivärinen on usein hyvä ratkaisu

Kun suunnittelet kuvauksia, mieti ensin, mikä niiden teema on. Onko kyseessä tavallinen potrettikuvaus, vai onko aiheena fantasiamainen maailma? Monesti parhaita taustoja ovat joko yksiväriset hillityt värit (joko taustakangas tai vaikkapa yksivärinen seinä) tai sitten ulkoilma ja luonto. Yritä välttää räikeitä ja kuvioituja, liian ruuhkaisia taustavärejä. Ne vievät usein huomiota liiaksi pois itse mallista.

2. Mallin vaatteilla on väliä – muista sovittaa ne teemaan ja toisiinsa

Riippuen siitä onko kyseessä tavallinen kuvaus, lapsikuvaus tai jokin fantasiamainen kuvaus, pitää mallien vaatteet miettiä tarkoin. Sillä on väliä, onko kyseessä Pradan huippumuodin tuotoksia vaiko Kids Brand Storen uusimman malliston helmiä. Vaatteiden pitää sopia teemaan, taustaan ja toisiinsa, ja jos malleja on useampia, kaikkien heidän vaatteiden pitää näyttää hyvältä myös yhdessä.

3. Asettele kuvattava tarkoin ja kokeile erilaisia asentoja

Muista jatkuvasti tarkkailla kuvattavan asentoja ja katsoa, että kaikki tämän ruumiinosat näyttävät hyvältä. Joskus jokin asento saattaa vääristää ruumista ja näyttää oudolta, eikä linssin edessä poseeraava malli edes tajua sitä. Siispä onkin sinun vastuullasi pitää huoli siitä, että kuva näyttää hyvältä ja malli on edustavan näköinen.

4. Hyvä valaistus on kaiken A ja O

Maailman kauneinkaan kuva ei näytä hyvältä, jos sen valaistus on hoidettu huonosti. Tämä on tosi tärkeä asia muistaa, sillä muuten hyvä kuva saattaa valaistuksen takia mennä aivan pilalle. Kaikkien paras mahdollinen valaistus kuville on tietenkin luonnollinen luonnonvalo, mutta sisätiloissa sitä ei aina ole tarpeeksi käytettävissä. Tällöin voit tarvittaessa turvautua myös kannettaviin spottivaloihin, jotka jäljittelevät luonnonvaloa. Hyvä valo tekee hyvien otoksien ottamisesta huomattavasti helpompaa ja huomaat eron heti – mallikin näyttää hehkuvammalta kuin koskaan!

5. Hyvät välineet eivät takaa osaamista

Yksi tärkeä pointti on myös muistaa, että pelkästään järjestelmäkameran omistaminen ei takaa ammattimaisuutta. Se, että sinulla on maailman kallein kamera, ei tee sinusta hyvää ja taidokasta valokuvaajaa. Itseasiassa, taitavan valokuvaajan tunnistaa juurikin siitä, että hän pystyy toimimaan kehnoillakin välineillä saaden aikaan hyviä kuvia. Valokuvatessa hyvä valokuvaaja osaa improvisoida ja käyttää hyväkseen arkisia esineitä hyvän lopputuloksen saamiseksi. Tärkeintä on siis hyvä valaistus, hyvä ja osaava sekä luotettava malli, hyvä kuvauspaikka ja ainakin kohtalaiset välineet – kaikki muu on sinun käsissäsi. Millaiset kuvaukset seuraavaksi järjestettäisiin?