Epäonnistuneet luontokuvat voivat olla hitti!

Nykyään ei tarvitse enää olla valokuvauksen ammattilainen voidakseen ottaa julkaisuun kelpaavia luontokuvia. Nykyaikana tähän ei välttämättä tarvita edes huippukalustoa, vaan mukana kulkeva älypuhelin riittää vallan hyvin. Itse asiassa myös epäonnistuneet luontokuvat voivat olla suoranainen hitti, kuten esimerkiksi Facebookin Paskat luontokuvat-niminen sivu osoittaa. Tämä artikkeli pureutuu epäonnistuneiden luontokuvien maailmaan ja niiden lumoon.

Kännykällä näppärästi luontokuvia

Kännykkä kulkee yleensä näppärästi mukana minne sen omistaja meneekin. Monien kännyköiden kamerat ovat yllättävän laadukkaita ja niillä voi myös zoomata kohteita. Pienen kokonsa ja keveytensä ansiosta kännykkä kulkee näppärästi mukana myös luonnossa liikuttaessa. Tämän ansiosta luonnossa liikkujan on mahdollista saada napattua erityisen autenttisia kuvia, sillä kännykkä on käden ulottuvilla juuri silloin, kun luonnossa sattuu jotakin mielenkiintoista. Kun kuvaaja on paikalla oikealla hetkellä, voi tuloksena olla erityisen upeita luontokuvia, kuten taianomaisia kuvia revontulista.

Moni kännykän käyttäjä haaveilee, että taskusta löytyisi näppärä ja monipuolinen Applen puhelin, jolla voisi ottaa myös luontokuvia. Valitettavasti nämä puhelimet vain ovat kovin kalliita, eikä kaikkien budjetti veny tällaiseen ostokseen. Tällaisessa tapauksessa laadukkaat käytetyt iphonet voivat olla hyvä valinta, joka sopii budjettiin, mutta tarjoaa hyvän mahdollisuuden ottaa laadukkaita luontokuvia.

Osa luontokuvausharrastajien kuvista on aivan uskomattoman upeita ja kertovat luonnosta yllättäviäkin asioita. Tällainen kuva on esimerkiksi Pekka Toivosen ottama kuva, jossa karhu ja susi näyttävät leikkivän yhdessä luonnon keskellä. Ellei tätä valokuvaa näkisi itse omin silmin, olisi vaikeaa uskoa, että kuvan tilanne on totta. Upea kuva murmelin kohtalonhetkestä voitti Wildlife Photographer of the Year -kilpailun pääpalkinnon. Tätäkin kuvaa otettaessa kuvaaja on osunut paikalle juuri H-hetkellä. Murmelin ilme tiibetinkettunaaraan valmistautuessa hyökkäykseen on ainutlaatuinen.

Kännykällä tulee napsittua myös epäonnistuneita luontokuvia

Koska kännykässä ei ole vanhojen kameroiden tapaan filmirullaa, on niillä kuvaaminen matalan kynnyksen toimintaa. Kuvia tulee siis räpsittyä vähän sieltä ja täältä eivätkä kaikki kuvat aina ole niin kovin onnistuneita. Toisinaan jopa itse kohde saattaa ehtiä pois kameran linssistä, ennen kuin kuvaaja ehtii napata kuvan tai kuvaukohteesta saattaa näkyä kuvassa pelkät jalat. Toisaalta tällaisista kuvista voi tulla jopa virtuaalihittejä.

Paskat luontokuvat voivat olla virtuaalihittejä

Facebookista löytyy sivusto, jonka nimi on Paskat luontokuvat. Tälle sivustolle on nimensä mukaisesti koottu niitä vähemmän onnistuneita luontokuvia. Monista kuvista on tullut suoranaisia virtuaalihittejä ja kieltämättä monet sivuston kuvat selityksineen saavat hymyn huulille. Sivustolta löytyy esimerkiksi kuvia, joissa näkyy vain pieni osa alkuperäisestä kuvauskohteesta. Joissakin kuvissa on saatu napattua kuvaan sellaisiakin luonnon ihmeitä, ettei kuvaa katsoja oikein varmuudella tiedä, mistä on kyse.

Hauskojen kuvatekstien kera suuri osa sivuston kuvista on suorastaan hulvattomia. Joskus onkin vaikea arvioida, mikä luontokuva oikeastaan onkaan epäonnistunut ja mikä onnistunut. Vaikkei kuva aivan vastaisikaan kuvaajan alkuperäisiä suunnitelmia, mutta jos se saa hymyn katsojan huulille tai jos se saa katsojan hämmästymään tai esittämään kysymyksiä, eikö kuva silloin ole onnistunut, vaikka se olisikin ensin tuntunut epäonnistuneelta? Luontokuvaamisessa onkin tärkeää, ettei omaa rimaa aseta liian korkealle, sillä näin saattaa matkan varrella tulla yllättäviä onnistumisia.