Matkablogit tarjoavat virikkeitä maailmalta

Matkablogit tarjoavat virikkeitä maailmalta

Oletko suunnittelemassa matkaa vai kaipaatko ideoita seuraavan loman suunnitteluun? Internetin ihmeellinen maailma on täynnä erilaisia matkablogeja, joista voit saada hyviä vinkkejä sekä tietoa matkakohteista, nähtävyyksistä ja tarjouksista. Blogien suuri etu on, että Lue lisää »

Millainen blogi menestyy?

Millainen blogi menestyy?

  Jokainen blogin aloittamista suunnitteleva on varmasti kuullut niistä huippusuosituista bloggareista, joiden huikea menestys sallii näiden kirjoittajien elää pelkällä bloggaamisella. Jokaista tällaista menestynyttä blogia kohti löytyy kuitenkin ainakin 1000 blogia, jotka eivät Lue lisää »

Kuuluisia blogeja

Kuuluisia blogeja

  Tiesitkö, että menestyneimmät bloggaajat tienaavat jopa samoja summia rahaa kuukaudessa kuin lääkärit, ja lukijoita blogilla voi olla kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin? Ketä nämä ihmiset ovat? Esittelemme muutamia kuuluisia blogeja Suomessa ja Lue lisää »

Metsäblogeja

Metsäblogeja

  Metsä on aina ollut Suomalaisille tärkeä ylpeyden aihe ja suojelun kohde. Metsässä ollessa on täysin luonnon ympäröimänä. Kun mieli lepää puiden huminaa kuunnellessa, on helppoa olla läsnä ja rentoutua. Tästä syystä Lue lisää »

 

Ikuista nykyhetki – mukaasi elämän varrelle

Mikä onkaan sen hienompi taito kuin valokuvaus? Valokuvat kulkevat parhaimmillaan ihmisten mukana helposti paikasta toiseen. Rakkaista valokuvista ei haluta milloinkaan luopua, sillä monesti ne palauttavat mieleen ne elämän parhaat hetket.

Valokuvat voivat myös toimia inspiraation lähteinä esimerkiksi runojen kirjoittamiseen tai taulujen maalaukseen. Mietipä taitavien taidemaalarien luomia tauluja, joissa saattaa esiintyä jokin aikansa merkkihenkilö. Taulussa oleva henkilö saattaa olla täsmälleen samanlainen kuin hän oli oikeassa elämässäkin, joten miten niin tarkka maalaus onkaan tehty? Vaihtoehtoja on ainakin kaksi, eli henkilö on ollut paikalla taidemaalarin mallina tai maalaus on todellinen valokuvasta laadittu taideteos. Usein on juuri niin.

Oman lemmikin touhujen kuvaaminen on monille lemmikin omistajalle todella tärkeää. Lemmikki leikkii, ui, nukkuu, juoksee vastaan tai ruokailee. Ruokaillessaan lemmikki on usein hyvin keskittynyt; varsinkin silloin, kun ruoka on todella maukasta. Monipuoliset ruoat jokaisen koiran tai kissan makuun tarjoaa Zoo.fi -verkkokauppa. Hemmottele siis lemmikkiäsi hyvällä ruoalla, lemmikkien hoitotuotteilla tai lemmikkipedin avulla. Koirille, kissoille, linnuille ja kultakaloille parhaat tuotteet toimittaa netissä Zoo.fi, joka on avoinna vuorokauden ympäri. Mukavia kuvauspalkkioita koko kauppa täynnä – mielellään valokuvissa poseeraavalle tärkeälle lemmikille.

Kuvankäsittelyä, valaistusta ja hämäräkuvausta

Edellä olevat sellaisia taitoja, joita opetetaan aloittelevalle tai jo pitkään valokuvausta harrastaneelle henkilölle valokuvauskursseilla. Muita tärkeitä taitoja hyvässä valokuvaamisessa ovat muun muassa sommitteluun ja perspektiiviin panostaminen laadukkaiden kuvien saamiseksi, valonlähteen etäisyys ja mitä salamakuvauksessa pitää ottaa huomioon sekä tietenkin erilaiset käytössä olevat kuvaustyylit. Tutkitaanpa seuraavaksi toisistaan poikkeavia valokuvaustyylejä, joita jokainen voi soveltaa käytäntöön oman mielensä mukaisesti.

Kuvaa hetkiä ja tilanteita – huomenna ne ovat historiaa

Jokainen elämän sekunti tai minuutti, pieni tai suuri hetki, on koettavissa uudelleen ainoastaan oman muistikategorian tai valokuvien avulla. Valokuvaus on taidetta, jota luotiin jo silloin, kun isoisä tai -äiti laatikkokameran osti. Laatikkokameralla otetut valokuvat heijastettiin seinälle tai muulle tasaiselle pinnalle. Ensimmäinen painettu valokuva syntyi vuonna 1826 ja sen jälkeen Kodak kehitti 1880-luvulla kameran, jonka avulla voitiin ottaa jopa 100 kuvaa. Kameraan kuului joustavat rullat. Mentiin taas kehityksessä eteenpäin ja Nikon kehitti 1950-luvulla koko ammattivalokuvauksen kerralla mullistaneen “järkkärin”, eli järjestelmäkameran. Huomattiin, että lähes kaikkea voi kuvata erilaisten valokuvaustyylien avulla. Kyseisiä kuvia voidaan nykyään helposti muokata tietokoneella jälkeenpäin kuvankäsittelyohjelmien avulla.

Kiehtovia valokuvauslajeja

 • Abstraktikuvaus
 • Maisemakuvaus
 • Arkkitehtoninen kuvaus
 • Elämäntapa
 • Vastasyntyneet
 • Villieläimet
 • Makro- ja antennikuvaus
 • Tapahtuma- ja Timelapsekuvaus
 • Streetkuvaus
 • Muotikuvaus
 • Vedenalainen kuvaus

Huolla kamera säännöllisesti

Muistathan, että parhaat kuvat syntyvät ehjällä, siistillä ja säännöllisesti huolletulla kameralla. Kameran voit huoltaa itse tai mikä vielä parempaa, käyttämällä asiantuntevan kameraliikkeen palveluja. Valokuvaus on rikkaus, jonka jokainen voi elämässään hallita. Opettele sinäkin valokuvauksen jalo taito!

Valokuvat ja sisustus

Nykyajan älypuhelimilla saa jo melko lailla samantasoisia, jopa parempiakin, kuvia kuin digikameroilla. Lisäksi puhelimessa on vaikka minkälaisia sovelluksia, joiden avulla kuvaa voi käsitellä haluamallaan tavalla. Näitä valokuvia on sitten totuttu laittamaan sosiaaliseen mediaan muiden ihasteltavaksi.

Itse otetuilla kuvilla on kuitenkin vaikka kuinka paljon muutakin käyttöä. Niitä ei suinkaan kannata jättää puhelimen kirjastoon, josta ne sitten löytyvät parin vuoden päästä ja alat ihmettelemään, miksi tästäkin on pitänyt ottaa kuva. Hyvästä kuvasta on moneksi ja yksi nouseva trendi on teettää niistä sisustuselementtejä kotiinsa.

Valokuvista sisustuselementeiksi

Valokuvia voi kehittää tauluiksi ja laittaa sitten kehyksiin, mikä on jo tuttua. Valokuvilla voi kuitenkin tehdä paljon muutakin ja esimerkiksi niiden teettäminen julisteiksi on suosittua. Julisteet vievät seinällä enemmän tilaa ja ovat näppärä tapa peittää tylsän valkoiseen seinään. Vaihtoehtoisesti valokuvasta voi teettää vaikkapa tapetin yhdelle seinälle. Tällainen seinä suorastaan vangitsee huomion ja sitä kutsutaankin tehosteseinäksi, jotka ovat nykyään muotia.

Valokuvien lisäksi sisustus rakentuu perinteisten elementtien varaan: näitä ovat vaikkapa olohuoneen matto tai perintöhuonekalut. Yhdistelemällä jo jotain olemassa olevaa omiin valokuviin saa kodistaan takuulla uniikin. Kannattaa esimerkiksi miettiä, miten metsästä otettu valokuva sopisi yhteen olohuoneen lattiaa hallitsevan yksivärisen maton kanssa. Jos valokuvassa on jo paljon eri värejä, kannattaa matto pitää yksivärisenä, jotta koko huone ei ole liian värikäs.

Miten pääsen alkuun?

Mikäli sinulla on jo älypuhelin, olet jo melko pitkällä. Mitään erillisiä valokuvan muokkaussovelluksia ei niinkään tarvitse ladata, sillä puhelimessa on jo valmiiksi melko kattava työkalupaketti. Netti on pullollaan hyviä vinkkejä aloittelevalle valokuvaajalle, ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Kännykän tai tietokoneen ohjelmat kannattaa käydä läpi, sillä sieltä löytyy usein kuvan muokkaamiseen sopiva ohjelma. Tämän lisäksi kannattaa kysellä vinkkejä, millaisia ohjelmia muut ovat käyttäneet. Monia hyviä ohjelmia saa ladattua ilmaiseksi netistä tai sitten ne toimivat selaimessa: sinun ei tarvitse ladata mitään, vaan hoidat kuvanmuokkauksen internetsivulla.

Valokuvasta teetettyjen tuotteiden tulostamiseen tarvitaan ammattiapua ja Suomessakin toimii jo useampi toimija. He varmistavat yleensä vielä kertaalleen, että kuvaasi on tehty tarvittavat muokkaukset, jotta siitä tulee tulostettaessa vaikkapa tapetiksi juuri sellainen, kuin haluat.

Kilpailuta valokuvaajan autolaina

Valokuvaaja tarvitsee autoa monissa tilanteissa ja monelle auto onkin kameran ja editointivälineiden ohella yksi tärkeimmistä työkaluista. Autoa tarvitaan esimerkiksi kuvauskaluston kuljettamiseen paikasta toiseen ja kuvaajan liikkumiseen kuvauspaikoille. Toisinaan mukana kulkee kokonainen kuvausryhmä assistentteineen. Kuvaajalle onkin tärkeää, että alla on luotettava kulkuväline. Luotettava auto vain maksaa melko paljon ja useimmiten sellaisen hankinta rahoitetaankin autolainalla. Jotta autolaina löytyisi mahdollisimman edullisin ehdoin, kannattaa autolainatarjoukset ehdottomasti kilpailuttaa tästä artikkelista löytyvien vinkkien avulla! Valokuvaaja voi säästää näin satoja euroja!

Miten valokuvaajan kannattaa kilpailuttaa autolainansa?

Kilpailuta valokuvaajan Autolaina Rahalaitoksella. Säästät näin tehdessäsi aikaa, vaivaa ja rahaa! Jos kilpailuttaisit itse henkilökohtaisesti erilaiset autolainatarjoukset useissa pankeissa ja muissa rahoituslaitoksissa, kuluisi tähän runsaasti aikaa ja joutuisit näkemään runsaasti vaivaa. Prosessi saattaisi jopa aiheuttaa ylimääräistä stressiä, sillä joutuisit luultavasti tapaamaan henkilökohtaisesti useita rahoituslaitosten edustajia. Itse asiassa prosessi saattaisi tuntua niin stressaavalta, että houkutus jättää autolainan kilpailuttaminen kokonaan väliin voisi olla suuri.

Autolainan kilpailuttamista ei kuitenkaan kannatta missään tapauksessa jättää väliin, sillä jos otat vastaan ensimmäisenä sinulle tarjotun autolainan, saatat saada sen yllättävän huonoilla ehdoilla – ja menetät näin jopa satoja euroja! Kun kilpailutat autolainasi Rahalaitoksen kautta, riittää, että täytät vain yhden yksinkertaisen lainahakemuksen. Yhden hakemuksen täyttämällä Rahalaitos kilpailuttaa autolainatarjoukset useiden alan huippurahoituslaitosten kautta ja voit saada useita sinulle räätälöityjä autolainatarjouksia. Lopullisen päätöksen autolainatarjouksen valinnasta teet aina sinä itse, etkä siis sitoudu valitsemaan yhtäkään Rahalaitoksen sinulle lähettämää autolainatarjousta, elleivät ne miellytä sinua. Tämän ansiosta voitkin täyttää Rahalaitoksen maksuttoman lainahakemuksen hyvin matalalla kynnyksellä ja lähteä katsomaan, millaisia autolainatarjouksia juuri sinun on mahdollista saada.

Olisiko yhdistelylaina ratkaisu tilanteeseesi?

Osa valokuvaajista on tiukassa taloudellisessa tilanteessa sen vuoksi, että he ovat tulleet ottaneeksi useita erillisiä lainoja. Jo pelkästään lainanhoitokulut näin monesta lainasta kohoavat helposti korkeiksi. Monissa perheissä heikko taloudellinen tilanne heijastuu jopa perheen lapsiin. Jos tilanteesi ja vaikeutesi hankkia autoa, johtuu useista erillisistä lainoista, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä yhdeksi kokonaisuudeksi yhdistelylainan avulla. Voit säästää näin yllättävän paljon, sillä jatkossa sinun tarvitsee maksaa vain yhden lainan kulut. Samalla lainojen hallinta ja tätä kautta oman talouden hallinta helpottuu, sillä muistettavaksi ja hoidettavaksi jäävät vain yhden lainan takaisinmaksuerät.

Myös yhdistelylainaa on mahdollista hakea Rahalaitoksen kautta. Voit hakea yhdistelylainaa valitsemalla Rahalaitoksen lainahakemuksessa kohdan ”Haluan yhdistää vanhoja lainoja”. Tämän jälkeen sinun tulee valita, kuinka paljon aiot maksaa pois vanhoja lainojasi yhdistelylainan turvin. Voit hakea yhdistelylainaa jopa 15 000 euroa. Tämän yksinkertaisempaa vanhojen lainojen yhdistäminen yhdistelylainaksi ei enää voi olla! Tarvittaessa voit myös pyytää lisätietoja Rahalaitoksen asiakaspalvelusta.

Auto huokuu statusta

Ei ole ihan se ja sama millaisella autolla valokuvaaja saapuu kuvauspaikalle. Auto nimittäin huokuu statusta ja hyväkuntoinen uudehko auto kertoo kuvaajan menestyksestä. Sen sijaan kuvauspaikalle saapuminen autonrämällä laskee kuvaajan statusta ja saa asiakkaan helposti ajattelemaan, ettei kyseessä taida olla kovin menestynyt kuvaaja. Tätä kautta asiakas saattaa alkaa jopa epäillä kuvaajan ammattitaitoa.

Rahalaitoksen kautta on mahdollista hakea autolainaa jopa 70 000 euroa, joka riittää hulppeaan uuteen autoon. Autolainan hakemisessa kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä, eikä lainaa tule ylimitoittaa omiin tuloihin nähden. Yleensä kannattaakin valita auto, jonka hinta-laatusuhde on mahdollisimman hyvä.

Ammattitaitoinen kuvaaja juhliin

Monet haluavat palkata kuvaajan omiin juhliinsa, sillä silloin voi itse keskittyä toimimaan juhlien järjestäjänä, seurustelemaan vieraiden kanssa ja vain nauttimaan juhlista. Tavallinen kansalainen ei myöskään osaa ottaa sellaisia kuvia kuin ammattitaitoiset kuvaajat osaavat. Kuvien valotuksen ja muiden säätöjen tulee olla kunnossa varsinkin silloin, kun kuvataan huonossa valossa. Esimerkiksi omien halloween-juhlien kuvaaminen itse ei siis ole kaikista järkevintä. Halloweenia nimittäin juhlitaan tuttuun tyyliin hämärissä olosuhteissa, jolloin kännykkäkameran teho ei enää riitä hyvien kuvien saamiseen.

Halloween-juhlia ja kuvia varten kannattaa panostaa koristeluihin. Upeat halloween koristeet näkyvät kuvissa ja tuovat niihin enemmän asennetta ja eloa. Oranssi ja musta täydentävät toisiaan ja saavat juhlatilan näyttämään hyvältä. Sen sijaan pelkästään musta tai vaikkapa valkoinen voivat olla hankalia värejä kuvien kannalta. Musta syö kaiken valon, joten mustat asut ja koristeet näyttävät kuvissa epäselviltä, mikäli kuvaaja ei osaa asettaa oikeita asetuksia kameraansa. Valkoinen asu taas voi saada ihmisen näyttämään kalpealta. Kalpeus korostuu vielä entisestään kuvissa, joten tämäkin seikka tulee ottaa huomioon.

Jo hyvissä ajoin ennen juhlia on hyvä tutustua eri kuvaajiin ja miettiä, kuka sopisi parhaiten omien juhlien kuvaajaksi. Toisilla on enemmän kokemusta juhlakuvaajana toimimisesta kuin joillakin muilla. Toisaalta myös hinta ratkaisee paljon. Yleensä kokeneet ja hyvät arvostelut saaneet kuvaajat pitävät omia hintojaan korkeammalla kuin vähän aikaa sitten aloittaneet. Kuitenkin myös aloitteleva kuvaaja voi olla aivan yhtä hyvä kuin jo vuosikausia alalla toiminut kuvaaja.

Meikkaa oikein valokuviin

Valokuvaus on aivan oma taiteenlajinsa, ja kuten mikä tahansa muukin taito, myös se vaatii tekijältään osaamista. Monesti suurimman osan nikseistä oppii parhaiten vain tekemällä, mutta tässä artikkelissa haluaisimme raottaa salaisuuden verhoa ja paljastaa sinulle ammattilaisten vinkit siihen, kuinka tehdä mahdollisimman hyvä meikki valokuviin. Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä niin valokuvauksen kuin meikkaamisenkin ammattilaisten kanssa, ja tämän ansiosta olemmekin saaneet aikaan täydellisen artikkelin parhaine vinkkeineen parhaiden mahdollisten lopputulosten saamiseksi. Lue siis vinkit ja poimi ne talteen tulevia kuvauksia ajatellen – olit sitten itse meikkaaja, malli tai vaikka valokuvaaja!

Täydellinen meikki valokuviin

Heti ensimmäiseksi haluaisimme tuoda ilmi erään valokuvameikkaukseen liittyvän tosiseikan – valokuvameikin ei ole tarkoitus näyttää hyvältä oikeassa elämässä. Tämän pakkelin ei tosiaankaan tarvitse olla sellainen, jossa lähtisit mielelläsi ulos ihmisten ilmoille. Oikeastaan tilanne on täysin päinvastainen – todennäköisesti olet onnistunut kuvausmeikissä täydellisesti silloin, kun arastelet kuvausten jälkeen mennä ulos edes luikkiaksesi autollesi saakka.

Emme missään nimessä tarkoita sotkuista ja epäsiistin näköistä pakkelikerrosta. Kuvausmeikki kuitenkin saa ja sen osittain pitääkin olla hieman arkimeikkiä räväkämpää , sillä räikeät salamavalot voivat muuten saada lookin näyttämään turhan kalpealta. Avainsanana meikissä ovat aina korkealaatuiset ja ammattimaiset tuotteet, kuten NYX Professional Makeup, jonka avulla saa tehtyä ihmeitä kenen tahansa kasvoille.

Valokuvausmeikin vaiheet

Muista, että minkä tahansa meikin tärkein osa on aina pohjustus – haluat aina panostaa siihen, että ihosi voi meikin alla hyvin. Ennen kuvausmeikin tekemistä onkin suositeltavaa pestä kasvot kevyesti pesuvaahdolla ja levittää niiden päälle hoitava ja rauhoittava kosteusvoide suojaksi. Kun voide on täysin imeytynyt, voidaan aloittaa täydellisen pohjan luominen. Panosta peittävään, mattaan ja valoa heijastavaan tuotteeseen luodaksesi illuusion täydellisestä ihosta. Kuvissa saa hieman liioitella, ja täydellinen iho onkin asia, joka on usein osa kuvia. Muista levittää voide tasaisesti, jotta ihosi ei näytä kuvissa laikukkaalta. Kirkas salamavalo paljastaa brutaalisti pienetkin virheet, joten tämä vaihe on tärkeä. Kun voide on levitetty, on aika kiinnittää koko komeus mattapuuterilla.

Täydellinen meikkipohja on kuin tyhjä kangas – sen päälle voi loihtia käytännössä mitä tahansa. Muista, että kuvausmeikissä enemmän on enemmän. Se, mikä saattaa paljaaseen silmään tuntua liioittelulta, saattaakin näyttää kuvissa äärimmäisen hyvältä. Älä siis pelkää värejä, vaan käytä rohkeasti erilaisia meikkituotteita loihtiaksesi itsellesi läpitunkevan kauniit silmät ja pussattavan upeat huulet. Muista suosia kuvausmeikissä mattasävyjä, sillä kiiltävä meikki, kuten kimmeltävä huulikiilto, saattaa aiheuttaa kuvissa ikäviä vääristymiä, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa pilata koko kuvan.

Omat kuvat kehyksiin

Tänä päivänä monissa sisustuskaupoissa on myytävänä valmiita tauluja ja julisteita, jotka voi ripustaa kotinsa seinälle. Ne ovat toki näyttäviä, mutta enemmän tunnetta kotiin saa, jos valokuvat ovat asukkaiden itsensä ottamia. Hyvä idea onkin siis valita parhaimmat kuvat ja tehdä niistä joko canvastauluja, julisteita tai suurikokoisia kuvia. Tämä onnistuu monen valokuvausliikkeen kautta ja kokojakin on saatavana kohtuullisen kokoisista aina jättimäisiin kuvatauluihin. Suuret kuvat ja niistä tehdyt taulut ovat myös mainioita lahjaideoita. Esimerkiksi isovanhemmat ilahtuvat taatusti avatessaan kuvalahjan omien lastenlastensa kuvista. Kuvalahjat sopivat hyvin äitienpäiväksi, isänpäiväksi, syntymäpäiväksi tai vaikka joululahjaksi.

Jos kuviin haluaa tuoda vielä enemmän persoonallisuutta, on niiden kehykset mahdollista rakentaa itse. Kehysten rakentamista varten ei tarvitse olla erikoisen kätevä käsistään, sillä periaatteessa tärkeintä on saada kehyksille oikeat mitat. Sen jälkeen puutavarasta sahataan sopivan kokoiset pätkät, jotka voidaan esimerkiksi liimata yhteen. Niin puutavaran kuin puuliimankin saa vaikkapa Byggmax-liikkeistä. Kehikon lisäksi kehystä varten tarvitaan muovilevy, joka tulee kuvan eteen pitämään kuvan paikoillaan ja suojaamaan sitä kaikenlaisilta kolhuilta ja rikkoontumiselta. Myös muovilevyä voi ostaa liikkeistä, jotka myyvät rakentamiseen soveltuvaa tavaraa.

Kun kehys on rakennettu ja sen taakse on asetettu pidike, on aika alkaa miettimään taulun paikkaa. Kuvan oikea paikkaa kannattaa valita aina sen mukaan, millainen kuva on kyseessä. Kuvat omista perheenjäsenistä sopivat hyvin vaikkapa olohuoneeseen ja muille näkyville paikoille. Jotkut myös haluavat suuria perhepotretteja makuuhuoneeseen, jossa niitä voi katsella ennen nukkumaan menemistä. On jokaisen itsensä päätettävissä, miten mitkäkin kuvat halutaan sijoittaa. Lastenhuoneita voi sisustaa myös harrastuksiin liittyvillä kuvilla. Jos harrastuksena on vaikkapa ratsastus tai jääkiekko, voi seinille laittaa kuvia lapsista harrastustensa parissa.

Hyvälaatuisiin valokuviin kannattaa panostaa

Moni aliarvioi hyvälaatuisten valokuvien merkityksen yrityksen menestymisen kannalta. Mitä tahansa kauppaatkaan, on kuvilla suuri merkitys siinä, menestyykö tuotteesi vai ei. Moni yrittäjä sivuuttaa tämän seikan täysin, mikä heijastuu suoraan yrityksen tekemään myyntiin. Jos yrityksesi tuotteista tai palveluista ei ole kuvia, voi olla, että tekemäsi myynti on vain murto-osa siitä, mihin yrityksesi tosiasiassa kykenisi. Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon suurempaan myyntiin firmasi kykenee, mikäli sen visuaalinen esitys on kohdillaan.

Oli kyseessä sitten kaunis tapetti, paikallinen hierontapalvelu, käsitöitä myyvä yritys tai vaikkapa pieni leipomo tai suklaapuoti, on kuvilla aina suuri merkitys siinä, kuinka paljon myyntiä yritys tekee. Mieti vaikkapa omaa ostosten tekemistäsi: haet hakukoneella jonkin tuotteen, jonka haluat ostaa, ja löydät kaksi eri sivustoa, jotka sitä myyvät. Toinen sivustoista tarjoaa tuotetta hieman edullisemmin, mutta sivustolta ei löydy tuotteesta minkäänlaista kuvaa tai ainut löytyvä kuva on erittäin huonolaatuien hämyisessä varastossa otettu kännykkäotos. Toinen sivusto puolestaan on hieman kalliimpi, mutta sivustolta löytyy hyvin valaistu ja ammattimainen kuva tuotteesta. Kumpaan liikkeeseen sinä päädyt? Tutkimukset todistavat, että suurin osa päätyy mieluummin liikkeeseen, jonka nettisivuilta löytyvät paremmat ja kuvaavammat kuvat tuotteesta, sillä se koetaan suuremmalla todennäköisyydellä luotettavaksi. Yrittäjälle tämä kertoo paljon: pienellä vaivalla voi erottua edukseen muista kilpailijoista ja syöstä myynnin suureen nousuun.

Ammattimainen valokuvaaja luo ammattimaisen teoksen

Jos haluat mahdollisimman hyviä ja laadukkaita valokuvia, kannattaa tuote- tai palvelukuvaukseen palkata ammattilainen valokuvaaja. Vaikka nykyisin kuka tahansa voi räpsiä satunnaisia otoksia, on ammattimainen otos jotakin aivan muuta kuin pelkkä räpsäisy. Se on taktista asettelua, oikeiden asetusten hakemista, kovaa jälkikäsittelyä sekä parasta mahdollista laatua. Siksi kannattaakin luottaa yrityskuvien ottamisessa ammattikuvaajaan sen sijaan, että yrittää itse tehdä puolivillaisen presentaation. Vaikka valokuvaaja onkin rahallinen panostus, maksaa se taatusti itsensä moninkertaisena takaisin yrityksen kasvaneena myyntinä – huomaat vaikutukset hyvin nopeasti!

Mitkä ovat hyviä valokuvauskohteita?

Valokuvaaminen on suosittu harrastus. Nykyiset älypuhelimet ovat niin kehittyneitä, että niilläkin saa jo todella hyvälaatuisia kuvia. Monet harrastavatkin kuvaamista matkoilla, jolloin saa kuviasiitä, mitä ei omassa kotiympäristössä saisi otettua. Jotkut ovat keskittyneet joihinkin tiettyihin kuviin. Joku voi tykätä ottaa maisemakuvia, toinen taas haluaa kuvata autoja. Joku muu taas haluaa kuvata luontoa ja siellä esiintyviä eläimiä. Jos valokuvaaminen on yhtään vakavampi harrastus, niin silloin voi hankkia itselleen järjestelmäkameran, jolla saakin jo varsin laadukkaita kuvia. Järjestelmäkameraan saa esimerkiksi erikokoisia objektiiveja, joilla voi kuvata joko laajakuvia tai sitten tarkentaa kuvaa todella kauas. Olipa välineesi sitten millaisia tahansa, niin monesti mietitään, että mitkä sitten olisivat hyviä valokuvauksen kohteita? Pitäisikö alkaa ottamaan kuvia omasta koirasta, vai olisiko syytä lähteä reissuun, jotta saa hienoja kuvia. Lue tästä artikkelista lisää, niin annamme vinkkejä hyviin valokuvauksen kohteisiin.

Valokuvauksen kohteet

Jos haluaa alkaa harrastamaan valokuvausta, niin periaatteessa ei ole väliä, että mistä kohteista kuvia ottaa. Tärkeintä on, että otat kuvia sellaisista asioista, jotka kiinnostavat sinua. Kukaan ei varmasti jaksa pitää valokuvausharrastusta yllä, jos kuvattavat kohteet ovat omasta mielestä tylsiä. Jos siis tykkäät koirista, voit alkaa ottamaan kuvia niistä. Jos taas rakastat luontoa, niin voit ottaa luonnossa hienoja kuvia. Jos sisustaminen kiinnostaa sinua, niin kuvassa voi olla esimerkiksi Pyöreä peili ja saat siitä hienon kuvan aikaiseksi.

Kuvien jakaminen on nykyisin melkeinpä yhtä suuressa osassa kuin itse kuvien ottaminen. On tärkeää saada kuvansa jakoon, jotta muut ihmiset näkevät niitä ja voivat jättää niihin kommentteja. Internetissä on monia palveluita, joissa voi jakaa omia kuviaan ja niitä on erilaisia hieman erilaisiin käyttötarkoituksiin. Monet toimivat amatööriperiaatteella, jolloin jokainen voi ladata sinne omia kuviaan, olivatpa ne sitten otettu omalla kännykällä tai järjestelmäkameralla. Lisäksi löytyy palveluita, jotka on tarkoitettu ammattimaisempaan käyttöön, ja josta muut voivat pientä korvausta vastaan ostaa kuvia. Näitä voivat olla esimerkiksi jotkut yritykset, jotka tarvitsevat kuvia vaikkapa omia julkaisujaan varten.

Miksi valokuvaaja on maailman paras ammatti?

Valokuvaajan ammatti saattaa tietämättömästä kuulostaa helpolta. Räpsäise otos ja pyydä siitä rahaa. Näin yksinkertaista? Ei todellakaan. Ne jotka tietävät valokuvaamisesta hieman enemmän ovat varmasti tietoisia siitä, että valokuvaaminen on kaikkea muuta kuin pelkkää kuvien räpsimistä. Se on taiteen muoto. Eikö olisikin mukava tehdä töitä sellaisen asian parissa, jota rakastat?

Valokuvaajan ammatti tarjoaa vapautta

Moni taiteesta pitävä haaveilee varmasti valokuvaajan urasta. Ura valokuvaajayrittäjänä kuulostaa lähes unelmalta. Voit itse päättää työaikasi ja toimenkuvasi ja saat pitää kaiken mitä tienaat. Monelle juuri vapaus on yrittäjyydessä se paras ja houkuttelevin asia, joka saa jättämään tylsän ja turvallisen leipätyön ja vaihtamaan sen yrittäjyyden vuoristorataan. Suurimpana stopparina puolestaan toimii usein pelko taloudellisesta pärjäämisestä. Mitä jos en tienaa tarpeeksi? Tai mitä jos en saa asiakkaita?

Valokuvaajan ura opettaa taloudellisuutta

Varsinkin alussa on tavallista, että yrittäjä kokee jonkinasteista taloudellista epävarmuutta ja että tulojen saanti saattaa stressata. Ajan myötä yrittäjä oppii, että joinakin kuukausina tuloja tulee enemmän, toisina huomattavasti vähemmän. Kaava toistaa usein itseään, ja jotkut kuukaudet ovat luonnostaan vilkkaampia kuin toiset. Esimerkiksi häät, ylioppilasjuhlat ja rippijuhlat ajoittuvat Suomessa usein kesään, joten tuolloin valokuvaajan kalenteri on usein aivan täynnä. Kesän tuloista onkin kannattavaa laittaa sivuun huonompia kuukausia varten, jotta laskut saadaan maksettua ajallaan joka kuukausi. Alussa voi toki käydä niin, että säästöjä ei vielä ole edellisiltä kuukausilta päässyt kertymään, ja apua voi joutua hakemaan ulkopuolisilta tahoilta. Esimerkiksi Sambla Soumi tarjoaa nopeat pikalainat tilillesi hetkessä ja pelastaa sinut pinteestä silloin, kun apua tarvitaan.

Valokuvaajana pääset ikuistamaan tärkeitä hetkiä

Olennainen osa valokuvaajan työtä on tietenkin asiakaspalvelu ja ihmisten kanssa työskentely. Se onkin yksi tämän ammatin parhaista puolista. Pääset ikuistamaan ihmisten elämän ikimuistoisimpia hetkiä ja tarjoat heille kauniin muiston päivästä ammattimaisten kuvien muodossa. Oli kyseessä sitten studiossa otettu vastasyntyneen lapsen kuva tai kauniissa suomalaisessa miljöössä napattu hääpotretti, vaatii hyvän kuvan ottaminen aina ammattitaitoa, jotta tunnelma saadaan ikuistettua parhaalla mahdollisella tavalla. Nykyään moni uskoo olevansa ammattikuvaaja vain siksi, että omistaa älypuhelimen ja voi räpsiä otoksia koska tahansa. Jotkut jopa yrittävät karsia esimerkiksi häiden kustannuksia niin, etteivät palkkaa kuvaajaa ollenkaan, vaan pyytävät vieraita kuvaamaan kännyköillään. Usein tämän seurauksena on kuitenkin pettymys ja myöhemmin kaduttaa, sillä jälki on usein jotain aivan muuta, kuin mitä ammattimainen valokuvaaja oisi pystynyt tarjoamaan.

Valokuvaajana saat itse päättää työstäsi

Kun teet töitä valokuvausyrittäjänä, olet täysin omillasi. Itsenäisenä yrittäjän saat myös päättää, minkälaisiin kuviin haluat keskittyä. Tämä vaihtelee suuresti eri valokuvaajien välillä: toiset haluavat kuvata luontokuvia, jotkut matkaavat ympäri maailmaa kuvaamassa nähtävyyksiä kun taas toiset haluavat taltioida elämän tärkeimpiä hetkiä kuviin. Ammattikuvaajana sinun ei todellakaan tarvitse tehdä kaikkea tätä, vaan on varsin yleistä, että valokuvaaja keskittyy lähinnä yhteen osa-alueeseen ja hioo osaamisensa ja maineensa huippuun sen saralla. Monille valokuvaajille esimerkiksi pelkkien häiden kuvaaminen riittää elannoksi, ja näiden kuvaajien varauskalenterit saattavat olla täynnä vuosiksi eteenpäin. Kuinka hienoa olisikaan olla niin kuuluisa valokuvaaja?

Epäonnistuneet luontokuvat voivat olla hitti!

Nykyään ei tarvitse enää olla valokuvauksen ammattilainen voidakseen ottaa julkaisuun kelpaavia luontokuvia. Nykyaikana tähän ei välttämättä tarvita edes huippukalustoa, vaan mukana kulkeva älypuhelin riittää vallan hyvin. Itse asiassa myös epäonnistuneet luontokuvat voivat olla suoranainen hitti, kuten esimerkiksi Facebookin Paskat luontokuvat-niminen sivu osoittaa. Tämä artikkeli pureutuu epäonnistuneiden luontokuvien maailmaan ja niiden lumoon.

Kännykällä näppärästi luontokuvia

Kännykkä kulkee yleensä näppärästi mukana minne sen omistaja meneekin. Monien kännyköiden kamerat ovat yllättävän laadukkaita ja niillä voi myös zoomata kohteita. Pienen kokonsa ja keveytensä ansiosta kännykkä kulkee näppärästi mukana myös luonnossa liikuttaessa. Tämän ansiosta luonnossa liikkujan on mahdollista saada napattua erityisen autenttisia kuvia, sillä kännykkä on käden ulottuvilla juuri silloin, kun luonnossa sattuu jotakin mielenkiintoista. Kun kuvaaja on paikalla oikealla hetkellä, voi tuloksena olla erityisen upeita luontokuvia, kuten taianomaisia kuvia revontulista.

Moni kännykän käyttäjä haaveilee, että taskusta löytyisi näppärä ja monipuolinen Applen puhelin, jolla voisi ottaa myös luontokuvia. Valitettavasti nämä puhelimet vain ovat kovin kalliita, eikä kaikkien budjetti veny tällaiseen ostokseen. Tällaisessa tapauksessa laadukkaat käytetyt iphonet voivat olla hyvä valinta, joka sopii budjettiin, mutta tarjoaa hyvän mahdollisuuden ottaa laadukkaita luontokuvia.

Osa luontokuvausharrastajien kuvista on aivan uskomattoman upeita ja kertovat luonnosta yllättäviäkin asioita. Tällainen kuva on esimerkiksi Pekka Toivosen ottama kuva, jossa karhu ja susi näyttävät leikkivän yhdessä luonnon keskellä. Ellei tätä valokuvaa näkisi itse omin silmin, olisi vaikeaa uskoa, että kuvan tilanne on totta. Upea kuva murmelin kohtalonhetkestä voitti Wildlife Photographer of the Year -kilpailun pääpalkinnon. Tätäkin kuvaa otettaessa kuvaaja on osunut paikalle juuri H-hetkellä. Murmelin ilme tiibetinkettunaaraan valmistautuessa hyökkäykseen on ainutlaatuinen.

Kännykällä tulee napsittua myös epäonnistuneita luontokuvia

Koska kännykässä ei ole vanhojen kameroiden tapaan filmirullaa, on niillä kuvaaminen matalan kynnyksen toimintaa. Kuvia tulee siis räpsittyä vähän sieltä ja täältä eivätkä kaikki kuvat aina ole niin kovin onnistuneita. Toisinaan jopa itse kohde saattaa ehtiä pois kameran linssistä, ennen kuin kuvaaja ehtii napata kuvan tai kuvaukohteesta saattaa näkyä kuvassa pelkät jalat. Toisaalta tällaisista kuvista voi tulla jopa virtuaalihittejä.

Paskat luontokuvat voivat olla virtuaalihittejä

Facebookista löytyy sivusto, jonka nimi on Paskat luontokuvat. Tälle sivustolle on nimensä mukaisesti koottu niitä vähemmän onnistuneita luontokuvia. Monista kuvista on tullut suoranaisia virtuaalihittejä ja kieltämättä monet sivuston kuvat selityksineen saavat hymyn huulille. Sivustolta löytyy esimerkiksi kuvia, joissa näkyy vain pieni osa alkuperäisestä kuvauskohteesta. Joissakin kuvissa on saatu napattua kuvaan sellaisiakin luonnon ihmeitä, ettei kuvaa katsoja oikein varmuudella tiedä, mistä on kyse.

Hauskojen kuvatekstien kera suuri osa sivuston kuvista on suorastaan hulvattomia. Joskus onkin vaikea arvioida, mikä luontokuva oikeastaan onkaan epäonnistunut ja mikä onnistunut. Vaikkei kuva aivan vastaisikaan kuvaajan alkuperäisiä suunnitelmia, mutta jos se saa hymyn katsojan huulille tai jos se saa katsojan hämmästymään tai esittämään kysymyksiä, eikö kuva silloin ole onnistunut, vaikka se olisikin ensin tuntunut epäonnistuneelta? Luontokuvaamisessa onkin tärkeää, ettei omaa rimaa aseta liian korkealle, sillä näin saattaa matkan varrella tulla yllättäviä onnistumisia.